Den Kinesiske forbindelse 

 Vejen til Kina

Outsourcing »

Grundet den indenlandske arbejdsmarkedsmæssige situation og den øget internationale ...

Import og eksport »

"I Kina er det billigt – meget billigt". Den danske import fra Kina er siden 2000 fordoblet...

Landefakta »

Kina har gennemført betydelige økonomiske reformer i løbet af 1990’erne ...

Om firmaet »

 

Vi er et nystartet firma, der har til formål at formidle kontakten til kinesiske virksomheder...

 

Folkene bag »

Import

 

"I Kina er det billigt – meget billigt"

 

Den danske import fra Kina er siden 2000 fordoblet, således at den i dag næsten udgør 30 mia. kr. om året eller ca. 5.500 kr. pr. dansker pr. år. Årsagen hertil er at mange varer i Kina er billige, så billige at skulle de danske forbrugere og virksomheder have købt de samme produkter i et andet industriland, ville de have kostet 60 milliarder. Kina er i dag kravlet op på en fjerdeplads over de vigtigste importlande for Danmark.

 

Men det er ikke alene i Danmark at import af kinesiske varer er steget, inden for det sidste årti er den kinesiske markedsandel på verdensmarkedet fordoblet, og i dag findes godt 16 pct. af verdens produktion i.

 

Udviklingen i den kinesiske eksport skal i vid udstrækning ses i lyset af en målrettet udviklingsstrategi baseret på en lav valutakurs, og en overordentlig offensiv strategi med henblik på at tiltrække udenlandske investeringer.

 

Kinas lave lønninger og den enorme arbejdskraftreserve og hertil gunstige investeringsvilkår har bevirket, at Kina er det land uden for OECD der har formået at tiltrække flest udenlandske investeringer de senere år.

 

Som følge af de massive investeringer i Kina kan ca. 60 pct. af den kinesiske eksport i sidste ende kan henføres til vestlige virksomheders kinesiske datterselskaber. Kinesiske eksportvarer har derfor også ofte et meget stort importindhold, og i mange tilfælde vil varer udskibet fra kinesiske havne blot være samlet i Kina.

 

De lave lønninger, de massive investeringer og høje vækstrater har lokket mange danske virksomheder til at starte en import fra Kina, men til trods for de ellers attraktive forhold, kan det, at handle med de kinesiske virksomheder være vanskeligt. De store kulturforskelle og en anden forretningsmoral gør at de kinesiske leverandører til tider kan virke for upålidelige således at det der lignede en god forretning blot ender i en masse besvær og en række skuffelser. Men gennem den rette styring og en god kulturel forståelse er det muligt at lave et langvarigt og økonomiske attraktivt samarbejde.

Eksport

"Kina vil have danske varer"

 

I mange år har vi importeret varer fra Kina men strømmen af varer mellem Danmark og Kina går dog begge veje. Danske virksomheder sender i stigende omfang varer til Kina. I 2004 havde den danske eksport til Kina en værdi på 5,8 mia. kr. og eksporten til landet er de seneste fem år i gennemsnit steget med 21 procent pr. år og eksporten til Kina vokser derfor i øjeblikket kraftigere end importen. I øjeblikket er der kun 3 eksportmarkeder uden for EU og Norge, der overgår Kina nemlig Rusland, Japan og USA. Men med den vækst der er i eksporten til kan landet inden for få år godt vises sig at blive et af de vigtigste eksport lande. Således er eksporten i første halvår 2007 steget med 40,4 procent i forhold til samme periode året forinden. Ikke alene er eksporten steget over alle forventninger, men ifølge Danmarks erhvervsråd er danske virksomheders markedsandel i Kina også forøget.

 

En del danske virksomheder nyder godt af væksten i Kina ide kineserne har fået langt større økonomisk råderum og dermed også mulighed for at købe danske vare.

 

I øjeblikket er den største eksportvare til Kina inden for varegruppen maskiner til industrien, og den udgjorde i 2004 en værdi på 1,5 mia. kr. hvilket er en firedobling i forhold til 1999. Hvis man ser på anden- og tredjepladsen over de mest eksporterede varer til Kina findes også her forskellige former for maskiner. På fjerdepladsen følger medicinske og farmaceutiske produkter, og på femtepladsen ligger fisk, krebs og bløddyr.

 

Men kina har et potentiale inden for mange varegrupper. Mange danske virksomheder har allerede grebet chancen og er blevet leverandør til verdens folkerigeste land, men da kulturen er så anderledes er det guld værd at have de rette personer til at støtte eksportøren i processen. 

 

 

 


Z-gruppen.Com © 2003 Borgergade 26 - 1300 København K Tlf. 2838 - 5644 - info@z-gruppen.com